بسیاری از بیماران دچار این باور اشتباه هستند که انتخاب یک جراح خوب و ماهر به تنهایی مطلوب بودن نتیجه جراحی بینی را تضمین خواهد کرد ؛ در صورتی که چنین نیست. تاثیر بسیار زیاد میزان تبحر و تجربه جراح بر نتیجه جراحی بر کسی پوشیده نیست اما افراد برای دستیابی به یک نتیجه درخشان باید یکسری دستورالعمل ها و نکات مربوط به مراقبت های بعد از جراحی بینی را رعایت کنند. رعایت و انجام این نکات همچنین موجب بهتر سپری شدن دوران نقاهت و بهبودی فرد و جلوگیری از بروز عوارض حاد بعد از جراحی می شود. در ذیل به تعدادی از مهم ترین نکات مراقبتی که به تایید دکتر علی توسلی بهترین جراح بینی بابل رسیده و افراد ملزم به رعایت آن ها هستند ، اشاره کرده ایم.
تغذیه بعد از جراحی بینی
مهم ترین نکته در مراقبت های بعد از جراحی بینی تغذیه و داشتن رژیم غذایی درست می باشد که در ادامه به آن می پردازیم:
- از خوردن و آشامیدن به مدت 4 ساعت پرهیز نموده و بعد از این مدت زمان فقط کمی آبمیوه طبیعی و تازه یا آب بنوشید.
- برای شروع از غذاهای نرم و آبکی مانند فرنی استفاده کرده و به هیچ عنوان غذاهای سفت همچون ته دیگ نخورید.
- از مصرف غذاهایی که حاوی مقدار زیادی نمک و ادویه هستند بپرهیزید زیرا امکان تشدید تورم در صورت مصرف آن ها وجود دارد.
- احتمال بروز یبوست در هفته های اول بعد از جراحی وجود دارد از همین رو توصیه دکتر علی توسلی ، بهترین جراح بینی بابل به بیماران این است که در این مدت زمان از میوه جات، سبزیجات و به طور کلی مواد غذایی حاوی فیبر فراوان استفاده کنند.
استفاده از کمپرس بعد از عمل
استفاده از کمپرس به خصوص کمپرس سرد یا ژل یخ یکی از نکات مراقبت های بعد از جراحی بینی است که افراد به هیچ عنوان نباید آن را پشت گوش بیاندازند زیرا تاثیر بسزایی در جلوگیری از تشدید تورم و کبودی و ایجاد تسریع در روند بهبودی این عوارض دارد. هر 2 ساعت یک بار و هر بار به مدت 20 دقیقه کمپرس سرد را بر روی کبودی ها و نواحی دارای تورم گذاشته و این کار را 3 روز انجام دهید. بعد از گذشت 3 روز همین کار را با کمپرس گرم انجام دهید.
خوابیدن بعد از جراحی
یکی دیگر از نکات مراقبت های بعد از عمل بینی که بهترین جراح بینی بابل ، دکتر توسلی تاکید زیادی بر آن دارد ، نحوه استراحت می باشد. برای اینکه تنفس بعد از جراحی راحت صورت گرفته و بینی تحت فشار قرار نگیرد لازم است تا فرد به حالت طاق باز و به پشت بخوابد. همچنین توصیهدکتر علی توسلی این است که افراد زیر سر خود چند بالشت بگذارند زیرا این کار از تشدید تورم و همچنین ایجاد لخته خون پیشگیری می کند.
دیگر نکات مراقبت های بعد از جراحی بینی عبارتنداز :
به مدت 24 ساعت بعد از جراحی بیین خود در بابل استراحت مطلق داشته و بعد از این کار انجام فعالیت های شخصی خود را از سر بگیرید.
- از استراحت مطلق و انداختن سر به سمت پایین خودداری کنید.
- طی مدت زمان تعیین شده توسط جراح حتماً بر روی بینی خود چسب بزنید.
- داروهایی که برای تان تجویز شده است را طبق دستور مصرف استفاده کنید.
- تا حد ممکن از خندیدن اجتناب نموده، موقع عطسه و سرفه دهان تان را باز کنید.
- به مدت 2 ماه از استعمال دخانیات و مصرف نوشیدنی های الکلی پرهیز نمایید و غیره.
در دوران نقاهت و انجام مراقبت های بعد از جراحی بینی چه چیزی در انتظارتان می باشد؟
کبودی بعد از جراحی ، امری کاملا طبیعی است و کاهش کبودی به زمان نیاز دارد که حدود 2 هفته به طور تقریبی برطرف خواهد شد.
در روزهای ابتدایی بهتر است از اعمال لوازم آرایشی بر روی پوست تان خودداری کنید. زمانی که می خواهید به محل کارتان بازگردید و هنوز کبودی هایی روی پوست تان باقی است، می توانید از لوازم آرایش برای پوشش دهی کبودی ها استفاده کنید. تا چند هفته پس از پروسه نباید مستقیماً روی بینی خود عینک بزنید، به خصوص اگر شکستگی استخوان بینی داشته باشید. بهتر است در ماه اول پس از عمل از لنزهای تماسی به جای عینک استفاده کنید. میتوانید از یک آتل متحرک برای پراکنده کردن وزن عینک در این مدت استفاده کنید. توصیه می شود در چند روز ایتدایی پس از رینوپلاستی دوش نگیرید.
اما در صورت نیاز روز بعد از جراحی به شرط آن که سر خود را خم نکنید و آتل یا گچ بینی تان خیس نشود ، دوش کوتاهی بگیرید. همچنین باید به جای آب داغ از آب گرم استفاده کنید، زیرا بخار آب ، احتمال تورم را افزایش می دهد. دکتر علی توسلی به شما توصیه می کنند حداقل سه تا شش هفته پس از عمل ، از انجام هر گونه فعالیت ورزش خودداری کنید. از اصابت هرگونه ضربه بینی خود مراقبت کنید. برای مدتی از ورزش هایی پربرخورد و ضربه ای مانند فوتبال و بوکس اجتناب کنید. شنا کردن تا بهبودی کامل ممنوع می باشد. هر روز پیاده روی انجام دهید. به دلیل تورم بافت های داخلی بینی بعد از عمل، حس بویایی در طول دوره نقاهت به طور موقت کاهش می یابد. پس از چند هفته، با کاهش تورم، حس بویایی شما به حالت عادی باز می گردد.
ماسک زدن بعد از جراحی
یکی از مهم ترین نکات مراقبت های بعد از جراحی بینی که دکتر توسلی ، بهترین جراح بینی بابل بر روی آن تاکید دارند این است که در دوره پاندمی کرونا ماسک زدن بر روی بینی می باشد. از آنجایی که تمامی افراد به منظور پیشگیری از ابتلا به این ویروس ملزم به زدن ماسک می باشند، باید نکاتی را در رابطه با این موضوع بیان کرد. در طول هفته های ابتدایی بعد از جراحی برای مراقبت بیشتر بهتر است بیشتر وقت خود را در منزل سپری نمایید تا احتیاجی به ماسک زدن نداشته باشید. زمانی که آماده خروج از منزل شدید و خواستید از ماسک استفاده کنید، حتما از ماسکی استفاده نمایید که بسیار نرم و لطیف بوده و هیچ فشاری به صورت شما وارد نمی کند. البته در این بین لازم است بدانید در زمان قرار دادن و برداشتن ماسک، در هفته های ابتدایی بعد از جراحی بسیار دقت نمایید و به آرامی عمل کنید.
برقراری رابطه جنسی پس از انجام جراحی
یکی از پر تکرار ترین سوالاتی که از پزشکان و متخصصان برای رعایت نکات مراقبت های بعد از جراحی بینی پرسیده می شود این است که چه زمانی می توان شروع به انجام فعالیت های جنسی کرد؟ آیا برقراری رابطه جنسی در هفته های ابتدایی مشکل ساز می باشد؟ در پاسخ به این سوال باید بگویم که بیشتر پزشکان و متخصصان توصیه می کنند که برای از سر گیری و شروع مجدد روابط جنسی بهتر است 10 الی 20 روز صبر نمایید. پس از آن در رابطه با این موضوع با پزشک خود مشورت کنید چرا که جراح شما تنها کسی است که از وضعیت جسمانی و سلامتی شما آگاه می باشد. افراد باید همواره این نکته را به خاطر داشته باشند که از هر گونه موقعیتی که موجب اصابت ضربه به بینی می شود دوری نمایید. از همین رو بهتر است در زمان برقراری رابطه جنسی شریک جنسیتان مراقب باشد تا صدمه ای به بینی شما وارد نکند.
از خورشید فاصله بگیرید!!
یکی از مهم ترین نکات مراقبت های بعد از جراحی بینی که شما باید به آن توجه خاصی داشته باشید این است که به هیچ عنوان در طول دوران نقاهت خود در معرض تابش مستقیم و شدید نور آفتاب قرار نگیرید. اینکه برای مراقبت از پوست خود از قرار گرفتن در معرض تابش نور خورشید جلوگیری کنید ، توصیه بسیار خوب و مناسبی است اما این توصیه بعد از انجام جراحی زیبایی از اهمیت ویژه ای برخوردار می شود. چرا که در بعد از عمل رینوپلاستی پوست شما کمی حساس می شود و تابش نور خورشید باعث می شود تا بر روی زخم های ایجاد شده تیرگی هایی ایجاد شود و در نهایت بعد از درمان بر روی زخم های خود لک های قهوه ای را مشاهده کنید. همچنین آقتاب شدید می تواند موجب تورم بینی شود. بهتر است برای خروج از منزل از کلاه آفتابی که به خوبی بینی را می پوشاند و کرم های ضد آفتابی که دارای SPF بالای 35 هستند استفاده کنید.
سیگار نکشید!!
اگر هزاران مقاله در رابطه با مراقبت های بعد از عمل بینی بخوانید باز هم مشاهده خواهید کرد که پزشکان توصیه می کنند بعد از عمل سیگار نکشید و در صورت امکان از قرار گرفتن در معرض دود نیز خودداری کنید. بهتر است بدانید نیکوتین موجود در محصولات دخانیات باعث به وجود آمدن تیرگی روی هر زخم شده و در نهایت تورم را افزایش می دهد. بهتر است بدانید که مصرف سیگار یا هر نوع مواد مخدر دیگری می تواند در فرایند گردش خون اختلال ایجاد کند و باعث شود تا بهبودی شما به زمان بیشتری نیاز داشته باشد و شما به خونریزی دچار شوید. از همین رو بهترین و متبحر ترین جراحان زیبایی بینی توصیه می کنند تا افراد قبل و بعد از درمان از دخانیات دوری کنید.
سایر نکات مراقبت های بعد از جراحی بینی
- از آنجایی که حس بویایی و چشایی به هم مرتبط هستند، توانایی چشایی شما نیز ممکن است به طور موقت در طول دوره نقاهت پس از پروسه تغییر کند. با کاهش تورم ، حس چشایی شما نیز به حالت عادی باز می گردد.
- از خم شدن و برداشتن وسایل سنگین در دوران نقاهت خودداری کنید.
- روی صورت خود نخوابید؛ زیرا باعث صدمه به بینی تان می شوید.
- برای تسکین درد از داروهای مسکن تجویز شده در مقدار و ساعت مشخص مصرف نمایید. در صورتی که ناراحتی معده دارید، داروهای مسکن را بعد از وعده های غذایی استفاده کنید.
- برای کاهش درد از دو یا سه مسکن به طور هم زمان نمی توانید مصرف کنید و عوارض خطرناکی می تواند به همراه داشته باشد.
- پانسمان زیر سوراخ های بینی را هر 24 ساعت تعویض کنید.
- بعد از برداشتن گچ یا آتل، بینی خود را با اسپری یا سرم های نمکی شستشو دهید.
- از لباس هایی که برای پوشیدن روی سر یا صورت خود باید بکشید پرهیز کنید. بهتر است از لباس هایی که دکمه یا زیپ دارند استفاده کنید.
- انجام هرگونه رابطه جنسی حداقل تا هفته اول پس از آن ممنوع می باشد.
- اکثر جراحان توصیه می کنند، حداقل یک هفته از دمیدن در بینی تان خودداری کنید.
خونریزی و عفونت بعد از عمل بینی
دو عارضه جانبی خونریزی و عفونت در موارد بسیار نادر اتفاق می افتد و می توان با رعایت نکات مراقبت های بعد از جراحی بینی و همچنین اقداماتی که جراح بینی به شما آموزش می دهند ، احتمال بروز این عوارض را به حداقل برسانید. از جمله نکات مراقبتی که می توانید برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی انجام دهید می توان به ورزش نکردن ، وارد نکردن فشار بیش از اندازه به بینی و همچنین عدم استحمام در روز های ابتدایی و عدم حضور در استخر و شنا اشاره کرد.
مصرف برخی دارو ها ، مکمل ها و ضد التهاب ها را که می توانند خطر بروز خونریزی را افزایش دهند ، ممنوع می باشد. برای جلوگیری از بروز عفونت نیز دارو های انتی بیوتیکی را پزشک تجویز می کند که بهتر است به موقع و طبق دستور العمل آن ها مصرف کنید.
اصلاح صورت بعد از جراحی بینی
همانطور که می دانید دستورالعمل ها و مراقبت های بعد از جراحی بینی تحت شرایط ویژه انجام می شوند و اینکه چند روز بعد از انجام عمل زیبایی بینی می توانید اصلاح صورت را انجام دهید ،جزو همین دستورالعمل ها و شرایط خاص می باشد. فاکتورهای متفاوتی برای تعیین زمان آرایش و همچنین انجام کار های مانند بند انداختن صورت و اصلاح ابرو و غیره مورد بررسی قرار می گیرد که از جمله این فاکتور ها می توان به نوع عمل جراحی و میزان تغییرات اعمال شده بر روی بافت بینی اشاره کرد.
عمل بینی در صورتی که به روش باز انجام شود ، به دلیل طولانی بودن فرایند بهبودی ، باید برای انجام اصلاح و آرایش صورت بیشتر صبر کرد. چرا که در دوران بهبودی ، شما باید از وارد کردن هر نوع فشار بر روی بافت بینی خود دوری کنید و در نتیجه انجام اصلاح و آرایش صورت بعد از جراحی زیبایی بینی ، به خصوص در ناحیه پشت لب و اطراف بینی ، ممکن است به بافت های روی بینی فشار وارد کند. از همین رو پزشکان و متخصصان جراحی زیبایی بینی توصیه می کنند که به مدت یک الی دو ماه بعد از انجام بینی از اصلاح صورت خود با استفاده از تکنیک های که به بینی فشار وارد می کنند مانند وکس ، بند ، شمع و غیره جدا خودداری کنید.
کسانی که صورت پر مویی دارند و نمی توانند مدت زمان زیادی را بعد از رینوپلاستی برای اصلاح صورت خود صبر کنند ، می توانند از روش های دیگری مانند تیغه یا کرم های موبر استفاده کنند. البته در خصوص کرم های موبر نیز باید به یاد داشته باشید تنها در صورتی می توانید از آن استفاده کنید که به این کرم حساسیت خاصی نداشته باشید و حتما یک الی دو هفته از عمل زیبایی بینی شما گذشته باشد. اما به طور کلی توصیه می شود برای مدت زمان کوتاهی استفاده از هر نوع لوازم آرایشی را به تعویق بیاندازید تا با مشکلاتی مانند جا به جایی غضروف ها ، تورم و کبودی بیشتر و غیره رو به رو نشوید.
چند روز بعد از عمل راینوپلاستی می توانم به سرکار خود برگردم؟
هرچند نمیتوان برای زمان بهبودی افراد تایم و زمان دقیقی مشخص کرد، اما غالب مراجعان ، برای انجام جراحی بینی 1 هفته مرخصی می گیرند ؛ اما این زمان تنها مختص افرادیست که شغل های سبک و دفتری دارند. اما اگر شغل و حرفه ی شما، نیازمند فعالیت های فیزیکیست ، حداقل به 2 هفته استراحت نیاز خواهید داشت.
عموم افراد بعد از 2 الی 3 هفته (کبودی های صورت تا حد زیادی رفع شدند) به فعالیت ها و امور اجتماعی خود باز می گردند.
تایم لاین ریکاوری جراحی راینوپلاستی:
24 ساعت بعد از جراحی:
استراحت کنید. همین. احساس خواب آلودگی و خستگی کاملا طبیعیست، در 24 ساعت اولیه بعد از جراحی شما به چیزی جز استراحت نیاز ندارید.
48 ساعت بعد از جراحی:
بعداز 24 ساعت، شروع کنید به مصرف داروهای تجویز شده و همچنان استراحت تنها فعالیت شما باشد.
5 روز بعد از جراحی:
کم کم می توانید آماده انجام فعالیت های روزانه خود باشید. در این زمان، بیشتر احساس می کنید که خودتان هستید ولی همچنان صورتتان کبود و متورم خواهد بود.
دو هفته بعد از جراحی:
وضعیت افراد در این بازه زمانی از فرد به فردی دیگر متفاوت خواهد بود، عده ای برای بازگشت به کار آماده می شوند ، درحالی که برخی هنوز نیاز به استراحت دارند. کبودی یک سری بیماران برطرف شده در حالی که برخی دیگر هنوز آثار عمل را روی صورتشان دارند.
سه تا چهار هفته بعد از جراحی:
بعد از 4 هفته می توانید ورزش هایی که تا حد متوسطی ضربان قلب شما را بالا می برند انجام دهید، اما توجه داشته باشید که وضعیت بینی جراحی شده شما هنوز ثابت و پایدار نشده ؛ پس بی مهابا عمل نکرده و همچنان مراقبت های لازم را ادامه دهید.
6 هفته به بعد:
از 6 هفته به بعد، غضروف و استخوان بینی شما نسبتا ثابت شده و می توانید هر فعالیتی که مایلید را انجام دهید. دویدن، بلند کردن جسم سنگین، عینک و یا اکسسوری های مختلف استفاده کردن از این زمان به بعد مانعی برای شما ندارد.
لازم به ذکر است که این یک پترن و الگوی عمومیست و ممکن است شرایط بدن شما دقیقا مطابق با آن پیش نرود؛ پس تا قبل از انجام هرکاری با جراح خود مشورت کنید.